Wat eten jonge vogels?

Jonge koolmezen in een nest

Jonge vogels zijn kwetsbaar en volledig afhankelijk van hun ouders voor voedsel. De juiste voeding is onmisbaar voor hun groei, veren en weerstand. Maar wat eten jonge vogels precies? In dit artikel leggen we uit wat nestjongen en uitgevlogen jongen nodig hebben en hoe je als tuinbezitter kunt bijdragen aan hun overlevingskansen.

Wat verstaan we onder jonge vogels?

Met “jonge vogels” bedoelen we zowel nestjongen (vogels die nog in het nest zitten en gevoerd worden) als uitgevlogen jongen (die het nest hebben verlaten, maar vaak nog dagen of weken door de ouders gevoerd worden). In beide gevallen zijn ze nog niet zelfstandig en kwetsbaar voor honger, roofdieren en kou.

Wat eten jonge vogels in de natuur?

De meeste jonge vogels krijgen in hun eerste levensweken een dieet dat rijk is aan dierlijke eiwitten, vooral insecten en larven. Denk aan:

  • Rupsen
  • Spinnen
  • Vliegende insecten zoals muggen en vliegen
  • Kevers en oorwormen

Zelfs soorten die als volwassen vogel zaden of bessen eten (zoals vinken of mussen), voeden hun jongen meestal met insecten. Zachte, eiwitrijke voeding is beter verteerbaar en ondersteunt snelle groei. Zaden, brood en ander ‘menselijk voedsel’ zijn ongeschikt en kunnen gevaarlijk zijn voor nestjongen.

Rol van oudervogels in voedselvoorziening

Ouderparen vliegen soms wel honderden keren per dag op en neer om voer te zoeken voor hun jongen. Daarbij stemmen ze hun zoekgedrag af op het soort voedsel dat hun kroost nodig heeft. Bij mezen bijvoorbeeld bestaat het dieet voor nestjongen vaak uit 80% rupsen.

Heb je een nestkast in de tuin? Let dan op dat de invliegopening vrij blijft van takken en begroeiing, zodat ouders veilig in en uit kunnen vliegen. De ophanghoogte van een nestkast speelt ook een rol: voor mezen is dat idealiter op 1,5 tot 2 meter hoogte, uit de volle zon en met de opening richting noordoost.

Wat kun je als tuinbezitter doen om jonge vogels te helpen?

Je hoeft jonge vogels niet direct bij te voeren, maar je kunt wél zorgen voor een vogelvriendelijke tuin:

  • Trek insecten aan door inheemse bloemen, struiken en bomen te planten.
  • Gebruik geen bestrijdingsmiddelen, zodat insecten en bodemleven behouden blijven.
  • Laat rommelhoekjes, bladeren en compost liggen, dit zijn ideale plekken voor insecten.
  • Zet een ondiepe waterschaal neer waar vogels kunnen drinken en badderen.
  • Hang een nestkast op met een goede invliegopening en op de juiste hoogte.

Als je toch wilt bijvoeren (bijvoorbeeld bij slecht weer of weinig insecten), geef dan:

  • Meelwormen of buffalowormen
  • Een vetblok met insecten erin of zacht universeel voer
  • Zacht fruit zoals appel of peer (in kleine stukjes)

Veelvoorkomende misverstanden

  • “Brood is goed voor jonge vogels” – Nee, brood is zoutarm en bevat te weinig voedingsstoffen. Bovendien kan het schimmelen. Lees ook meer over of je vogels brood mag voeren.
  • “Ze kunnen al zelf eten zodra ze uit het nest zijn” – Fout. Uitgevlogen jongen worden vaak nog een week of langer gevoerd.
  • “Zaden zijn geschikt voor jonge vogels” – Alleen als ze gepeld en klein zijn. Meestal zijn insecten beter geschikt.

Veelgestelde vragen over voer voor jonge vogels

Mag ik jonge vogels in het nest voeren?

Je moet je niet met het nest bemoeien, laat de ouders hun werk doen. Bijvoeren in de omgeving van het nest kan helpen, mits je zelf wel op enige afstand blijft.

Wat doen jonge vogels als het regent?

Ouders blijven hun jongen voeren, maar bij langdurige regen daalt het aanbod van vliegende insecten. Daarom kan een insectenvriendelijke tuin en het bijvoeren een verschil maken.

Eten alle jonge vogels insecten?

Bijna alle soorten jonge vogels eten insecten, ook zaadetende volwassen vogels geven hun jongen eiwitrijk voedsel zoals rupsen en kevers.

Scroll naar boven