Een takkenril, of takkenwal, is een natuurlijke en milieuvriendelijke manier om snoeihout te hergebruiken en tegelijkertijd een schuilplaats te creëren voor vogels, insecten en kleine zoogdieren. Wil je jouw tuin verrijken met een takkenril? In dit artikel leggen we stap voor stap uit hoe je dit doet.
Waarom een takkenril maken?
Ondersteuning van verschillende diersoorten
Takkenrillen functioneren als schuil- en nestplaatsen voor diverse diersoorten. Zo gebruiken vogels zoals roodborstjes, heggenmussen en winterkoninkjes een takkenwal voor nestbouw en beschutting. Daarnaast vinden kleine zoogdieren, amfibieën en reptielen er een veilige haven. Het dode hout trekt ook insecten aan die hout afbreken, zoals kevers en andere xylofage soorten, wat bijdraagt aan een rijkere biodiversiteit in de tuin.
Natuurlijke verwerking van snoeiafval
Een takkenril biedt een ecologische manier om snoeihout te hergebruiken. Het hout wordt op natuurlijke wijze afgebroken door schimmels en insecten, wat resulteert in de vorming van humus. Deze humus verrijkt de bodem met belangrijke voedingsstoffen, wat gunstig is voor de plantengroei.
Creatie van een microklimaat
Door de biodiverse structuur dienen takkenrillen als windbrekers, waardoor beschutte microklimaten ontstaan. Deze microklimaten zijn ideaal voor planten en dieren die gevoelig zijn voor temperatuurschommelingen en wind.
Klimaatbestendig maken van je tuin of akker
In een onderzoek gepubliceerd op Heliyon hebben Amerikaanse onderzoekers aangetoond dat houtsnippers en takken de waterinfiltratie verdubbelden en aanvang van afstromend regenwater met 80% vertragen. Bovendien daalde de bodemerosie met 60-70% in vergelijking met percelen waar takken en houtsnippers direct werden opgeruimd. Uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken, zoals ook in het Klimaatonderzoek Klimaat Adaptief Groenbestek, blijkt dat een takkenril een effectieve klimaatadaptieve maatregel is. Een takkenril buffert vocht en voorkomt dat waardevolle organische stoffen wegspoelen bij heftige regenval.
Ondersteuning van schimmels en paddenstoelen
Het dode hout in takkenrillen biedt een ideale omgeving voor de groei van schimmels en paddenstoelen. Deze organismen spelen een cruciale rol in het afbraakproces van organisch materiaal en dragen bij aan een gezonde bodemstructuur.
Verbetering van je lokale ecosysteem
Door het creëren van een takkenril wordt een veerkrachtiger lokaal ecosysteem bevorderd, bijvoorbeeld in je tuin of langs je akker. Dit kan leiden tot een vermindering van plagen en ziekten in de tuin of akker, omdat natuurlijke vijanden en diverse organismen een plek vinden om te leven en te gedijen. Hierdoor hoeven er vervolgens minder gifstoffen gebruikt te worden en heb je minder last van plagen en ziekten in je tuin of je akker.
Bovendien dient een takkenril als een biotoopverbinding, wat ook uit een Duits onderzoek van Kommbio blijkt. Na verloop van tijd kan een takkenril zich ontwikkelen tot een haag van (half)levende struiken, schimmels, mossen en grassen. Dit verbetert de verbinding tussen verschillende leefgebieden, wat belangrijk is voor de bevordering van biodiversiteit.
Wat heb je nodig voor een takkenril?
- Lange, stevige takken of palen (1,5 tot 2 meter lang), dit kan ook snoeihout zijn
- Snoeihout en takken in verschillende diktes
- Een grondboor
- Een hamer en eventueel een spade
Stappenplan voor het maken van een takkenril
Kies de locatie
- Kies een rustige plek in de tuin, bijvoorbeeld langs een erfgrens of als afscheiding.
Plaats de palen
- Sla de stevige takken of palen in de grond op ongeveer 50 cm diepte. Om het jezelf makkelijk te maken gebruik je een grondboor.
- De takken leg je tussen twee palen, houdt hiertussen een ruimte van 50-100 cm.
- De volgende palen in de rij plaats je 100-200cm verderop, afhankelijk van je persoonlijke voorkeur.
Vul de takkenril
- Stapel snoeihout en takken tussen de palen.
- Begin met dikkere takken onderaan en leg dunnere takken erbovenop.
- Heb je grote gaten? Dit kun je eventueel opvullen met bladeren of kleine takken.
Onderhoud en aanvulling
- Voeg jaarlijks nieuw snoeihout toe zodat de ril stevig blijft.
- Laat de ril natuurlijk vergaan; dit trekt meer biodiversiteit aan.
Let hierop bij het maken van een takkenril
- Het houden van voldoende tussenruimte. Anders past er minder snoeihout in de takkenril en is de ril minder stevig.
- Het gebruik van stevige palen. Anders kan de ril instorten of uitzakken.
- Stapel snoeihout niet te strak. Zorg voor luchtige stapeling zodat dieren zich ertussen kunnen nestelen.
Veelgestelde vragen over een takkenril
Hoelang gaat een takkenril mee?
Afhankelijk van het gebruikte hout kan een takkenril 5 tot 10 jaar meegaan. Het is aan te raden jaarlijks nieuw hout op de ril te leggen, omdat het inzakt. Doe je dat, dan gaat de ril jarenlang mee.
Kan ik een takkenril ook in een kleine tuin maken?
Door een compacte versie te maken met kleinere takken is het ook geschikt voor een kleine tuin. Dit is ideaal voor egels en insecten, waaronder vlinders.
Welke dieren maken gebruik van een takkenril?
Vogels, egels, amfibieën en insecten zoals bijen en kevers.